Mengenal NFC di handphone dan Kegunaannya

Mengenal NFC di handphone dan Kegunaannya – Bagi anda yang peminat telefon pintar, anda mesti biasa dengan NFC. Ciri ini mula muncul pada beberapa telefon bimbit, terutamanya telefon bimbit dalam kelas pertengahan dan perdana.
NFC boleh berguna untuk menyokong aplikasi pembayaran digital tanpa sentuh seperti Apple Pay dan Samsung Pay. Tetapi apakah sebenarnya teknologi NFC dan bagaimana ia berfungsi? Berikut ulasannya.f

Definisi NFC

NFC adalah singkatan dari “Near Field Communication” atau boleh juga ditafsirkan sebagai komunikasi medan dekat. Ciri NFC memerlukan dua peranti yang serasi. Satu bertindak sebagai penghantar dan satu lagi sebagai penangkap isyarat.

Terdapat dua jenis peranti yang serasi dengan ciri NFC iaitu peranti pasif dan aktif. Contoh peranti pasif seperti kad wang elektronik atau peranti pemancar kecil lain yang hanya boleh menghantar maklumat ke peranti NFC lain tanpa memerlukan kuasa.

Nah, peranti jenis ini tidak perlu memproses maklumat yang diterima daripada peranti lain. Peranti pasif hanya bergantung, alias memerlukan peranti lain untuk disambungkan.

Manakala peranti aktif boleh menghantar atau menerima data. Contohnya ialah telefon pintar yang dilengkapi dengan ciri NFC. Terdapat juga pembaca kad biasa yang terdapat pada pengangkutan awam atau mesin pembayaran digital.

Selain membuat pembayaran melalui terminal Samsung Pay atau Apple Pay sebelum ini, telefon pintar yang mempunyai ciri NFC juga boleh digunakan untuk membaca baki yang tinggal serta mengisi kad wang elektronik. Apa yang anda perlu lakukan ialah melampirkan kad ke bahagian belakang telefon bimbit.

Baca Juga:   Cara Membuat Profil Whatsapp Bisnis

Selain itu, kegunaan lain NFC termasuk menyambungkan peranti lain ke telefon pintar dengan mudah, seperti kamera digital.

Dengan ciri NFC, telefon pintar juga boleh digunakan sebagai “tiket” untuk pengangkutan awam atau jika anda ingin memasuki venue sesuatu acara.

Cara NFC Berfungsi

Apabila dilihat dari cara NFC berfungsi, ciri ini serupa dengan Bluetooth atau WiFi yang bergantung pada gelombang radio untuk menghantar maklumat.

Teknologi yang digunakan dalam NFC sendiri adalah jenis pengenalan frekuensi Radio (RFID) lama yang menggunakan aruhan elektromagnet untuk menghantar maklumat.

Ciri NFC boleh digunakan untuk mendorong arus elektrik dalam komponen pasif hanya untuk menghantar data.

Komponen pasif tidak perlu mempunyai kuasa, ia boleh bergantung pada medan elektromagnet yang dihasilkan oleh komponen aktif NFC apabila kedua-dua komponen berada berdekatan antara satu sama lain. Ia menjadi perbezaan antara NFC dan bluetooth.

Teknologi NFC juga tidak boleh mengecas antara peranti. Walaupun begitu, teknologi perkongsian kuasa atau perkongsian kuasa dengan melampirkan kedua-dua peranti menggunakan prinsip teknologi asas yang serupa dengan NFC.

Kekerapan kerja semasa menghantar data melalui NFC ialah 13.56 megahertz. Ini bermakna data boleh dipindahkan pada kelajuan antara 106,212 hingga 424 kilobit sesaat. Sebenarnya agak pantas berkenaan pemindahan data antara peranti.

Mod NFC

Pada masa ini, piawaian NFC mempunyai tiga mod operasi yang berbeza. Tetapi kemungkinan yang paling banyak digunakan ialah mod peer-to-peer.

Baca Juga:   Mantra Ilmu Terbang Jawa Kuno Aji Bayu Bajra

Mod ini membenarkan dua peranti yang mempunyai ciri NFC untuk bertukar-tukar pelbagai maklumat antara satu sama lain.

Juga dengan mod ini, kedua-dua peranti boleh menukar status, daripada aktif semasa menghantar data, kepada menjadi pasif apabila menerima data.

Reviews

0 %

User Score

0 ratings
Rate This

Sharing

Leave your comment

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *